Bedankt voor je komst. Tot volgend jaar!
Menu
12 t/m 16 september 2023 Jaarbeurs Utrecht

Dick Swaab

Prof. Dr., Nederlands Herseninstituut, Amsterdam

Wat kunnen we doen om de ziekte van Alzheimer uit te stellen?

Dick Swaab is arts en emeritus hoogleraar Neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam (AMC). Hij was directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van 1978 tot 2005 en oprichter en directeur van de Nederlandse Hersenbank tot 2005. Hij is momenteel teamleider in het Nederlands Herseninstituut van de onderzoeksgroep Neuropsychiatrische stoornissen en Professor in China in de Zhejiang Universiteit en gast hoogleraar in drie andere universiteiten in China.

Professor Swaab publiceerde meer dan 700 wetenschappelijke artikelen, redigeerde honderden boeken en schreef de International bestseller ‘Wij zijn ons Brein’, opgevolgd door ‘Ons creatieve brein’.

Tijdens het Hersenfestival op de beurs vertelt hij over veroudering van de hersenen en hoe die ontstaan. De ziekte van Alzheimer kan gezien worden als een vervroegde, versterkte hersenveroudering. Sommigen herstellen de schade die onze hersencellen door gebruik oplopen slechter, en in dat geval treedt de ziekte van Alzheimer op.

Er zijn ook factoren die het ontstaan van Alzheimer uit kunnen stellen. Je moet proberen zoveel mogelijk hersenreserves op te bouwen gedurende je ontwikkeling en hiermee doorgaan tot op hoge leeftijd.

Stimulatie ('Use it or lose it') is dus het devies van begin tot het einde van ons leven om de ziekte van Alzheimer uit te stellen.

Ontmoet Dick op zaterdag tijdens het Hersenfestival.

 

Foto: mariekedelorijn