Menu
10 t/m 14 september 2024 Jaarbeurs Utrecht

Geert Kuitenbrouwer

STERRENKUNDE IN EEN NOTENDOP

Wat weet jij van de oerknal? Of van onze zon? En wat is eigenlijk de grootste planeet in ons zonnestelsel? In deze inleiding tot de sterrenkunde leert Geert Kuitenbrouwer – vrijwilliger bij Sonnenborgh – museum en sterrenwacht – je de basiskennis van ons prachtige heelal. Van de oerknal tot de melkweg en van de zon tot ons zonnestelsel.

‘Ik vind het fascinerend hoe nietig we eigenlijk zijn en hoe we steeds beter leren hoe ons heelal in elkaar steekt. Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen’.

Geert Kuitenbrouwer werkt in het middelbaar onderwijs als technisch onderwijsassistent en is amateur astronoom. Voor Sonnenborgh zet hij zich al dertig jaar in als vrijwilliger. Hij geeft lezingen over verschillende sterrenkundige onderwerpen en rondleidingen door het gebouw.

Sonnenborgh – museum en sterrenwacht is een sterrenwacht uit de 19e eeuw, gebouwd op een bastion uit de 16e eeuw. Op deze bijzondere plek komt ver weg dichterbij. Door de telescopen en andere museale objecten – hallo, meteorieten! – maar ook door de rijke historie van het pand. Hier ontdekte wetenschappers waar de zon van gemaakt is, werd het KNMI opgericht en bevond zich de eerste Hortus Medicus van Utrecht. En dat allemaal middenin Utrecht, aan de singel.

Ontmoet Geert op het Plus Presentatiepodium op zaterdag 16 september.