TICKETVERKOOP START MEI 2019
Menu
17 t/m 21 september 2019 Jaarbeurs Utrecht

Jaap Seidell

Hoogleraar

Jaap Seidell werkt als hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Voeding is lang niet alleen maar eten. Het is ook gedrag en cultuur en dat boeit Jaap enorm.

Preventie is zijn belangrijkste drijfveer. “Ik raakte tijdens mijn studie geïnspireerd door Samuel Sarphati, rond 1830 armendokter in Amsterdam. Hij zag daar in de sloppenwijken de ellende van cholera en ondervoeding en besloot iets te doen aan hun omgeving. Hij maakte zich hard voor een huisvuilophaaldienst, meer werk, goedkoper gezonder eten en had een eigen broodfabriek… De gemiddelde levensverwachting van zijn patiënten nam daarmee toe van 35 naar 50 jaar. Zoiets kun je in de spreekkamer nooit bereiken. Waaruit overduidelijk blijkt dat preventie een rol van levensbelang speelt binnen de gezondheidszorg. Ik begeleid mensen liever vooraf, dan achteraf proberen te redden wat er te redden valt.”

Hoogleraar Voeding & Gezondheid van de afdeling gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Jaap Seidell is een internationaal gerenommeerde onderzoeker op het gebied van overgewicht. Hij weet als geen ander hoeveel misverstanden en vragen er zijn over voeding en gezondheid. Op FoodFirst Network legt Jaap Seidell helder uit wat de wetenschap ons te bieden heeft. Wat is een gezonde leefstijl? Hoe leer je kinderen dat van jongs af aan? En waarom spreken wetenschappers elkaar zo vaak tegen als het om gezondheid gaat?