Bedankt voor je komst. Tot volgend jaar!
Menu
12 t/m 16 september 2023 Jaarbeurs Utrecht

Kay Deckers

Neuropsycholoog en epidemioloog

Waarom is sociale interactie gezond voor je hersenen? Wat vertelt de wetenschap ons daarover?

Kay Deckers, neuropsycholoog en epidemioloog, werkt als universitair docent bij het Alzheimer Centrum Limburg (onderdeel Universiteit Maastricht).

Kay wist meer dan 140 Limburgse partijen te betrekken bij zijn bewustwordingscampagne ‘We zijn zelf het medicijn’ over hersengezondheid. Het aangaan van die contacten zullen hem geen windeieren hebben gelegd, want sociale interactie verkleint je kans om hersenziekten zoals dementie en depressie te ontwikkelen. Hier vertelt hij je alles over tijdens zijn lezing op het Hersenfestival.

Als aanstormend talent won hij in 2019 de allereerste Young Outstanding Researcher award van Alzheimer Nederland. En met reden: hij ontwikkelde een model waarmee je inzicht krijgt in je eigen hersengezondheid. Deze 'LIfestyle for BRAin health' (LIBRA) score bestaat uit 12 beschermende- en risicofactoren. Bovendien toonde hij in verschillende grote populatiestudies aan dat mensen met deze risicofactoren op middelbare leeftijd (40-75 jaar) een grotere kans hebben om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Het model heeft hij ook gebruikt voor de MijnBreincoach app, die hij (mede-)ontwikkelde. Die app geeft je dagelijks concrete handvatten om met je hersengezondheid aan de slag te gaan .

Ontmoet Kay op zaterdag tijdens het Hersenfestival.