TICKETVERKOOP START MEI 2020
Menu
15 t/m 19 september 2020 Jaarbeurs Utrecht

Liesbeth Preller

Specialist op het gebied van ouderen en bewegen bij Kenniscentrum Sport

Liesbeth Preller is epidemioloog. Bij Kenniscentrum Sport is zij expert op het gebied van bewegen voor mensen met chronische aandoeningen en ouderen.
Haar kennis richt zich op de groep ouderen en mensen met chronische aandoeningen, met het doel dat zij meer kunnen gaan bewegen. Kennis waarmee professionals en vrijwilligers in zorg, welzijn en sport en bewegen deze doelgroepen beter kunnen bereiken, effectieve methoden inzetten, en bevorderen dat de doelgroep duurzaam meer kan blijven bewegen.
Niet alleen vanwege het belang voor fysieke gezondheid, maar minstens even belangrijk is de winst voor de kwaliteit van leven. Mede vanwege haar onderzoeksachtergrond is ze geïnteresseerd in hoe onderzoek, praktijk en beleid elkaar kunnen versterken: hoe maak je onderzoeksresultaten toepasbaar voor praktijk en beleid, en welke lokale partijen zijn daarbij nodig? Maar ook: hoe zorg je dat vragen van de praktijk worden opgepakt door de wetenschap? Ze werkt in en met verschillende onderzoeksprojecten en -consortia samen om hier vorm aan te kunnen geven.

Wat doet Kenniscentrum Sport zoal op het gebied van ouderen?
Kenniscentrum Sport stimuleert de bewustwording over het belang van bewegen en het handelingsperspectief van professionals die in de eerstelijnszorg werken met ouderen, zoals de praktijkondersteuner van de huisarts (POH’er). Daarbij richt Kenniscentrum Sport zich vooral op de minder vitale oudere die te maken heeft met functionele- en/of cognitieve beperkingen.

Over beweegrichtlijnen ouderen (65+):
De veranderingen in het zorgstelsel, waarbij ouderen gevraagd wordt langer thuis te blijven wonen, vragen om langere zelfredzaamheid. Voldoende (blijven) bewegen draagt daaraan bij. Van de ouderen voldoet slechts 37% aan de beweegrichtlijnen (RIVM 2018). De trend is om zorg en ondersteuning die ouderen nodig hebben zo veel mogelijk integraal te organiseren. De kennis en activiteiten van Kenniscentrum Sport sluiten daarbij aan en richten zich op de eerstelijnszorg.

Ontmoet Liesbeth op vrijdag in het Plus Podium.