Menu
10 t/m 14 september 2024 Jaarbeurs Utrecht

Madeleine Matzer

Je kunt me gerust een geheim vertellen.

Een positief verhaal over dementie

Theatermaker Madeleine Matzer schreef en regisseerde de succesvolle voorstelling Je kunt me gerust een geheim vertellen, over haar moeder, die de ziekte van Alzheimer kreeg. De voorstelling belicht niet alleen de moeder die ze verloor, maar ook, en misschien wel vooral, de moeder die ze vond. Tijdens gesprekken met haar moeder ontdekte Madeleine dat verbeelding een bijzondere kracht is bij het leggen van contact en het faciliteren van wezenlijke communicatie. De voorstelling laat zien dat dementie, ondanks de uitdagingen, ook een waardevolle reis kan zijn met mooie, grappige en ontroerende contactmomenten, voor zowel de persoon met dementie als voor de naaste omgeving.

Met Je kunt me gerust een geheim vertellen, maakte Madeleine de voorstelling die ze zelf graag had willen zien aan het begin van het proces van haar moeder, toen ze nog geen idee had hoe ze met dementie om kon gaan. In een tijd waarin dementie een groeiend maatschappelijk probleem wordt (één op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken), hoopt ze dat haar voorstelling anderen in vergelijkbare situaties kan bijstaan.

Tijdens de lezing deelt Madeleine fragmenten uit Je kunt me gerust een geheim vertellen, en illustreert ze hoe verbeeldingskracht een cruciale rol speelde in haar relatie met haar moeder gedurende dit verliesproces.

Ontmoet Madeleine op dinsdag 12 september op het Presenteatiepodium.